Pčelarstvo

Pčelarstvom se porodica Živanović bavi već 155 godina u kontinuitetu kroz pet ( 5 ) generacija pčelara u porodici. Kako su dolazila nova pokolenja tako su učila i unapređivala pčelarstvo od prethodnih generacija. Retko se koja porodica može pohvaliti toliko dugom tradicijom u svetu.

Broj košnica se kroz vekove menjao, bilo ih je nekada i preko 300 komada a sada radimo sa 150 košnica koje su stacionirane na onom istom mestu gde je Prof.Jovan Živanović imao svoj pčelinjak u Mateju, potez Karlovački vinogradi na brdu pored reke Dunav.

Svi naši proizvodi prodaju se samo iz kuće u Sremskim Karlovcima jer za dalju prodaju nemamo količine. Onaj ko želi da kupi naš med, propolis kapi ili Api koktel koji služi za podizanje imuniteta ili dolazi kod nas u Karlovce ili mu mi možemo poslati poštom.

U pčelinjaku imamo dve vrste košnica i to Langstrotovu i Pološku sa kojima radi naš stari pčelar, deda Žare.

Svaka godina je specifična i nekada ima meda a nekada ne. U nekom proseku dobijamo od 1500 kg. do 2000 kg. meda tokom jedne godine i jedne pčelarske sezone.

Od medova možemo dobiti Livadski med, Lipov med, Bagremov med, Šumski med od medljike a pored medova pravimo i Susam med, Propolis kapi kao i Api koktel u koji pored meda mešamo polen, propolis i matičnu mleč.

Od starih i slomljenih ramova dobijamo vosak koji koristimo za proizvodnju sveća. Imamo veliki izbor različitih oblika sveća od voska.

Podeli stranu: