Lagum

Lagum je prostor ukopan u brdo i služio je za čuvanje vina.

Razlika između podruma i laguma je u tome što se podrumi nalaze ispod objekata, kuća, zgrada, a lagum je u potpunosti ukopan u brdo i u zemlju.

Pre dvesta I više godina nisu ni postojali podrumi već su postojali samo lagumi u kojima su vinari držali svoje vino.

Naš lagum je jedan od najstarijih u Srbiji, starosti oko 250 godina.

Tokom 19. veka beleže se u Karlovcima prvi potpuni i tačni podaci o lagumima, proizvodnji vina, vrstama grožđa… Danas znamo da ih je bilo više od 350 aktivnih koji su proizvodili i čuvali vina. Naš lagum je jedan od većih. Dužine je 27 metara I širine oko 5 metara. U njemu je konstantna temperatura od 13 C tokom cele godine, što znači uvek ista i kada je leti napolju više od 30C i zimi kada je - 10C. To su idealni uslovi za odležavanje vina.

U lagumu imamo samo drvenu burad i to od srpskog, mađarskog i američkog hrasta. To su barik burad od 225 litara, kao i od 300 litara i 500 litara.

Na zidovima laguma leži plemenita plesan. Ona nastaje isparavanjem alkohola iz vina koja odležavaju u drvenoj buradi. Vina pritom dišu, pri čemu dolazi do fine oksidacije, prirodnog starenja i u tom procesu vina iz drveta buradi uzimaju taninske materije koje daju vinu specifičan miris i buke. Plemenita plesan se formira na buradima prelazeći sa zidova laguma na bure, a vino ga preko pora drveta uvlači u sebe. Ova plesan je izuzetno dobra i korisna kao prirodna termoizolacija samog laguma, zbog toga se ona i ne skida sa zidova i buradi.

U lagumu odležavaju uglavnom crvena vina. Od crvenih sorti vina proizvodimo Privilegiju koju dobijamo kupažiranjem 75 % sorte grožđa Merlot i 25 % autohtone, lokalne sorte grožđa Probus. Privilegija je crveno suvo vino sa oko 13 % alkohola . Takav kuve za sada samo mi proizvodimo i volimo da kažemo da je to vino samo za privilegovane koji nas posete u vinariji.

Cabernet Sauvignon, koji dobijamo od istoimene sorte grožđa Cabernet Sauvignon, nazivaju i “kraljem “ crvenih vina kao jedno od najboljih na svetu. Nastao je u Francuskoj i gaji se u mnogim državama I na mnogim kontinentima.

Probus vino dobijamo od naše autohtone, lokalne sorte grožđa Probus koja je nastala pre oko 50 godina u Institutu za vinogradarstvno u Sremskim Karlovcima. Nastala je ukrštanjem Cabernet Sauvignona I Skadarke.

Naša porodica je prva na svetu koja je posadila Probus pre 18 godina. Danas sve više vinarija u okruženju proizvodi vino Probus. Reč je o suvom crvenom vinu sa oko 13 % alkohola.

Sorta grožđa I vina Probus je dobila ime po rimskom imperatoru Marku Aureliju Probu koji je rođen u Sremskoj Mitrovici u 3. veku nove ere i posadio prve velike zasade vinove loze na Fruškoj gori.

Na kraju laguma nalaze se i dva drvena bureta koja nazivamo “ardovi “, od 3000 litara. Napravio ih je naš predak Žarko Živanović , 1910. Godine. I sada se na buradi mogu videti njegovi inicijali i godina kada su napravljena.

U lagumu se mogu videti I flaše vina koje stoje od 1966 – 1968.godine, prekrivene plemenitom plesni.

Podeli stranu: